Skip links

Ertebrekers
+ Uberdope

Datum

za 27 juli

Locatie

Burg

Timing

Uberdope 20u30
Ertebrekers 22u00

Tickets

Gratis!

Ertebrekers b

Zomerse beats op een bedje van West-Vlaamse hiphop

Met Ertebrekers, het project van Flip Kowlier, Peter Lesage en Jeffrey Bearelle, kwam er in 2016 een mooie toevoeging aan het steeds rijker wordende arsenaal aan West-Vlaamse topbands. Hun debuut ‘Otel’, met vooruitgeschoven single ‘De Zji’, was mellow, funky en laidback en had alles om het lijf om zo’n album te worden dat grijsgedraaid wordt op een zwoele zomeravond in de wagen, op de terugweg van de Belgische kust.

Ondertussen zijn we twee zomers verder en heeft het trio een nieuw album klaar, dat opnieuw doet lonken naar het warmste seizoen van het jaar. Wikipedia noemt het ietwat oneerbiedig ‘dialectmuziek’, maar Ertebrekers is veel meer dan dat. ‘Crème’ – de titel alleen al doet ons helemaal wegsmelten – bevat elf soulvolle songs in een jasje van seventiesfunk en eightieselectronica aangevuld met heerlijke West-Vlaamse raps. Om het met een toepasselijk regionaal spreekwoord samen te vatten: ‘e crème van e ploate’. Als de zon het zou laten afweten tijdens Moods!, dan hebben we nog altijd Ertebrekers.

Foto: Alexander Popelier

Uberdope b

Luchtig en bijtend maatschappijkritisch

Het heeft even geduurd voor we nog eens iets hoorden van Uberdope, maar dat bleek een bewuste keuze. De Gentse hiphoppers vermeden de schijnwerpers en vonden zichzelf compleet opnieuw uit. Drie jaar lang werkten ze, met Compact Disk Dummies als producers, aan nieuwe plaat ‘Graag Gedaan’. Dat heeft ervoor gezorgd dat de groep tekstueel sterker voor de dag komt dan ooit tevoren. Net zoals op die andere topnummers zoals ‘Tegen Ons’, ‘Niet Te Doen’, ‘Dat Komt Ervan’ en ‘Een Met De Vloer’ blijft Uberdope ook nu afwisselen tussen luchtig en bijtend maatschappijkritisch. Check zeker ook de nieuwe clip voor comebacksingle ‘Wow’, waaruit blijkt hoe een paar jaar in de schaduw het enthousiasme van de band heeft aangewakkerd.